Michal
je jedným z tých ľudí, ktorí majú v sebe chuť robiť veci poriadne
a naplno. Možno by vám ani na um neprišlo, keď by okolo vás prešiel, že
svoj čas trávi prípravou chutných jedál. Uňho doma sme sa s ním
nielen rozprávali, ale mali sme možnosť pozorovať jeho kuchárske umenie naživo.
Michal is one of those people who want to do
things right and fully. When he passes by you on a street maybe it would never
come to your mind that Michal is a chef who prepares delicious meals. At
Michal’s we did not only talk to him but we had the opportunity to observe his
culinary skills.
Michal
oslavuje o pár dní 22 rokov. Doteraz stihol navariť množstvo jedál
a navštíviť aj iné krajiny ako naše domáce Slovensko a niečomu sa
priučiť. Momentálne študuje manažment v Bratislave, a popritom sa
venuje cateringu.
Michal is celebrating his 22 in a few days. So
far Michal has managed to cook a variety of dishes in Slovakia. Michal also
visited other countries and learns something new. Currently he studies
Management in Bratislava and is dedicated to catering.
Čo
ťa viedlo k vareniu? A prečo práve kuchárske umenie?
K vareniu
ma priviedol paradoxne hlad. Keď som mal asi trinásť rokov, prišiel som domov
hladný a musel som si niečo uvariť. Pozeral som si recepty a doslova
som sa do toho „zažral“. Rodičia si to začali všímať, našli mi brigádu
a potom sa to celé rozbehlo.
What led you to
cooking and why culinary arts?
Hunger, paradoxically, brought me to cooking.
When I was about 13 I came home hungry so I had to cook something. I looked at
many recipes and I was literally “immersed” into it. Parents began to notice
it, they found me a summer job and so it all began.
Kde
všade si už mal možnosť variť?
Bol
som v Taliansku, na vidieku. Potom som bol tri mesiace v Dánsku, vtedy
najlepšej reštaurácii na svete, volá sa Noma. Doteraz je jedna z najlepších
na svete. Bola to náhoda, keďže som im poslal len mail so CV-čkom. Na týždeň
som tam bol na skúšku a potom ma zobrali. Rok na to som bol vo Francúzsku,
tiež v jednej dobrej reštaurácii.
Where have you already
had the opportunity to cook?
I was in Italy in the countryside. Then I was 3
months in Denmark, that time in the best restaurant in the world called Noma;
so far one of the best in the world. It was just a coincidence since I just
sent them an email with my resume. The fist week they were just testing me and
then I got the job. A year later I was in France also in a really good
restaurant.
A u nás
na Slovensku, v Bratislave?
Začínal som v Antice Toscane, talianskej
reštaurácii v Rusovciach. Je to domáci podnik, ktorý vlastní jeden Talian.
Vládne tam rodinná atmosféra, a práve tam som sa učil variť základy
autentickej talianskej kuchyne a cestoviny. Robil som tiež v ázijskej
reštaurácii Fou Zoo. Najskôr som pripravoval dezerty a šaláty, prešiel som
robiť do centra mesta, do reštaurácie Le Monde a potom som sa vrátil
naspäť do Fou Zoo, kde som sa stal
sušimajstrom. Mám teraz všestranné skúsenosti, čo je dobré. Momentálne robím
vlastné cateringy pre ľudí a firmy.
And here in Slovakia,
in Bratislava?
I started at one Italian restaurant in Rusovce
called Antica Toscana. It is a domestic enterprise that owns one Italian. In
the restaurant reigns family atmosphere and that’s where I learned to cook an
authentic Italian dishes and pasta. I also worked in the Asian restaurant Fou
Zoo. I first prepared just salads and deserts. Then I worked at the city center
at Le Monde and then I returned to Fou Zoo where I became a Sushi master. Now I
have versatile experiences, which is good. Now I do some custom catering for
people and companies.
Aké
jedlo najradšej varíš?
Pred pár rokmi by to boli cestoviny, ale som nimi už
prejedený. Mám rád všetko, čo je čerstvé. Rád robím s každou surovinou
a ingredienciou, ktorá má pôvod a je vypestovaná v záhrade. Mám rád čokoľvek,
čo bolo privedené na svet s láskou.
What is your favorite
dish to cook?
A few years ago I would have gone with pasta
but I’m already full of it. I like everything that is fresh. I like to work
with every raw material and ingredient which is from the garden. I like
everything that was brought into the world with love.
Aké
najzvláštnejšie a zároveň najzaujímavejšie jedlo si varil?
Najzvláštnejšie jedlo som pripravoval v Dánsku.
Na lodi v blízkosti reštaurácie majú laboratórium, kde objavujú nové suroviny,
recepty a postupy. Našli tam napríklad 2000-ročnú morskú riasu, ktorú
potom piekli na masle. Okrem nej to boli aj zemiaky, ktoré zakopali do zeme
a po roku vyklíčili malé zemiačiky, pričom vrece vážilo 20 kíl
a samotných zemiakov bolo pár. Raz sme podávali aj živé baby krevety.
Ľudia si ich namáčali do omáčky a jedli zaživa. Bolo to celkom bizarné,
keď skákali po stole a my sme ich museli naháňať. V Dánsku som zažil
najviac kuriozít.
What is the weirdest
and most interesting dish you cooked?
The weirdest meal I prepared was in Denmark. On
a board of the one boat near the restaurant was a laboratory where they
discover new raw materials, recipes and procedures. For example, they found
2,000 years old seaweed which they afterwards baked on butter. In addition to
this there were also potatoes dug into the ground and after a year germinated
small potatoes. There were just a couple of small potatoes and the whole bag
weighed about 20 kilos. Once we administered a live baby shrimp. People dipped
them in a sauce and eat them alive. It was quite bizarre when the shrimp jumped
on the table and we had to chase them. In Denmark I experienced most of the
curios.
Aký
je tvoj osobný kuchársky cieľ?
Každým mesiacom a rokom sa mi mení.
Prednedávnom som mal sen mať svoju vlastnú reštauráciu, taktiež som si chcel
založiť kuchársku akadémiu s hotelom. Mení sa to od situácie, ale sen, ktorý
mám momentálne, je mať vlastnú cateringovú spoločnosť. Venovať sa tomu, mať
menej ľudí a viac chodov. Týmto smerom by som sa chcel uberať. Určite však
chcem mať aj svoj vlastný podnik, ktorý si budem môcť manažovať.
What is your personal
culinary goal?
It changes every month and every year. Recently
I dreamed about my own restaurant. I also wanted to establish a culinary
academy with a hotel. It depends on a situation but the goal I have now is to
have my own catering company. Be devoted to it, have less people and more
courses. This direction I would like to go. But certainly I want to have my own
business that I will be able to manage.
Jedlo
potrebuješ aj mimo práce a je možné, že občas dostaneš trošku ponorkovej
choroby. Mal si niekedy chuť skončiť s varením?
Mal som iba dočasné prestávky, keď som si potreboval
od toho oddýchnuť. Nikdy to však nebolo definitívne, že chcem skončiť.
You usually need food
even out of work and it is possible that you get a little cabin fever. Have you
ever wanted to quit?
I only had some temporary breaks when I needed
a break from it. However, it has never been definite that I want to quit.
A
na experimentovanie si nachádzaš čas?
Už pomenej čo som si na sebe všimol. Minimálne si
svoj nápad napíšem a neskôr vyskúšam. Rozmýšľam nad vlastným priestorom,
kde by som si mohol experimentovať a vymýšľať recepty. Zatiaľ totiž bývam
doma a tu potrebujú naši pokoj. Nápady mi prichádzajú väčšinou v noci,
keď idem spať, a nie je to veľmi praktické.
Do you find some time
to experiment?
Now that much, what I noticed. I write down the
idea at least and I will try it later. I’m thinking about my own place where I
could experiment and invent recipes. Yet I live with my parents and they need
ease. Ideas usually come to me at the night when I go to sleep and it is not
very practical.
Aká
je tvoja najobľúbenejšia chuť? Chuť akej ingrediencie?
Mám veľkú slabosť na sladké veci. Najmä na čokoládu.
Preferujem čokoľvek, čo obsahuje zložku čokolády. Okrem toho mám rád tzv. piatu
chuť, ktorá sa volá umami. Môžete ju cítiť v modrých syroch a taktiež
v morských plodoch. Vo všetkom, čo sa trošku pripečie a má slanistú
chuť, ale nie je to slaná chuť. Umami je chuť, keď urobíte „mmm“
a povzdychnete si nad jedlom, J.
What is your favorite
flavor? Taste of which ingredient?
My weakness are sweet things; especially
chocolate. I prefer anything that contains a component of chocolate. In addition
I also like the “fifth taste” which is called umami. You can taste it in blue
cheese and also in seafood; in everything that is a little bit baked and has a
salty flavor but is not saline. Umami is a taste when you do “mmm” and you
sighed over a meal. J
Čo
zo slovenskej kuchyne si rád dáš?
Mám rád bryndzové halušky. Nedám dopustiť na domáce
jedlá. Mám šťastie na rodičov, keďže moja mama vie veľmi dobre variť
a tiež aj obe babky výborne varia. Od plnenej papriky, špenátu až po
sviečkovú. Sú to poklady, ktoré sa budem snažiť preniesť ďalším generáciám.
What do you like from
the Slovak table?
I like dumplings with bryndza (sheep cheese).
I’m pretty lucky because my mom can cook very well and also both of my grandmas
are excellent cooks, from stuffed pepper, spinach to sirloin. These are the
treasures I would like to pass on to future generations.
Navaríš
si niečo špeciálne, aj keď si mimo svojej práce? Alebo si varíš jednoduchšie,
ak si jedlo pripravuješ pre seba?
Určite som lenivejší. Každý kuchár určite vyjedá
doma z hrnca. Pre seba si navarím menej a o to mám potom viac
radosť, keď varím pre iných. Keď môžem niečo vymyslieť a trošku sa predviesť.
Je to totiž výzva, keď môžem byť viac kreatívnejší.
Do you cook something
special to yourself when you are not in work? Or do you cook easier dishes when
you prepare the food for yourself?
I am certainly lazier. Surely every cook eats
out of the pot at home. I cook less for me and then I’m happier when I can cook
for others when I can make up something and show off. It is a challenge when I
can be more creative.
Naučilo
ťa varenie niečomu okrem kuchárskeho umenia?
Najviac ma to naučilo disciplíne. Je to stresujúce
a unavujúce povolanie. Ľudia si myslia, že si vyhadzujem jedlo na panvici
a zdravím všetkých hostí. Táto práca navyše nie je dostatočne finančne
docenená. Musím sa priznať, že som si nevybral to najjednoduchšie, J.
Takže predovšetkým je to o disciplíne. Vo vyššej gastronómii musí byť
všetko absolútne bezchybné a načas.
Did cooking teach you
something instead of culinary arts?
It taught me discipline. It's a stressful and
tiring profession. People think that I throw food on a pan and say “hi” to
every guest. . This work is not sufficiently financially
appreciated. I have to admit that, I did not choose the easiest, J . So mainly it's about discipline. At higher
gastronomy everything must be absolutely flawless and timely manner.
Aké
jedlo by si na večeru odporučil niekomu, kto sa vráti domov z práce?
Úplne nezatracujem lacné polotovary. Niekto nemá čas
ani podmienky, aby si doma pripravil jedlo. Dá sa však s čímkoľvek vyhrať
doma. Základom sú pre mňa vajíčka a čerstvá zelenina. S vajíčkami sa
dá všetko vymyslieť, napr. omeleta, sladké palacinky alebo francúzske toasty.
A nezabudnime na cestoviny. Na panvicu sa hodia paradajky, bylinky
a tiež je to otázka pár minút.
What kind of food
would you recommend to someone who just returns home from work?
I do not curse cheap blanks. Someone does not
have the time or conditions to prepare food at home. But you can use anything.
The basis for me is fresh vegetable and eggs. With eggs you can do everything,
for example, omelet, sweet pancakes or French toast. And let's not forget the
pasta. Put some tomatoes, herbs on a pen and it is a question of a few minutes.
A nakoniec,
Londýn alebo New York a prečo?
Fú, J. Londýn a prečo? Pretože som tam
bol asi päťkrát a je mi srdcu bližšie. Sever Európy ma viac láka
a New York je pre mňa Amerika, do ktorej ma to veľmi neťahá. Briti
a londýnska kultúra mi je bližšia.
Finally, London or New
York and why?
J London. Why? Because I was there about five
times and it is closer to my heart. Northern Europe attracts me more and New
York is America to me, to which nothing really drags me. London and British
culture is closer to me.
ELT.
(jazyková korektúra Zemka Jaurová)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára