streda 15. januára 2014

Mňamka: tekvicová/brokolicová/pórová polievka




Naša prvá mňamka je pre všetkých tých, 
ktorí majú menej času na varenie 
a chcú si dopriať niečo zdravé a teplé do bruška. 

Our first recipe is for everybody 
that doesn’t have that much time to cook
 and want to put something healthy and warm to their tummies.  


Ideálne pre študenta na internáte,
pre návštevu, ktorá príde v čase obeda,
pre tých, ktorí sa učia variť.
Jednoduchá, chutná  a zdravá mňamka. 

This recipe is ideal
for a student living in a dorm,
for visitors that come at the lunch or dinner time,
for those who learn how to cook…
Simple, delicious and healthy food.

-----------------------------------------------------------------------------------

Suroviny, ktoré budete potrebovať (cca 6 osôb):
Tekvica/brokolica/pór
Trošku oleja alebo maslo
1 cibuľa
3 zemiaky
Smotana na varenie
Soľ
Voda
Korenie, ak chcete polievku dochutiť
Krutóny alebo opečený chlebík

Raw materials needed (for about 6 people):
Pumpkin/broccoli/leeks
A little bit of oil or butter
1 onion
3 potatoes
Cooking cream
Salt
Water
Optional: pepper, croutons






Na začiatok si vyberieme, z ktorej hlavnej zeleniny ideme polievku pripraviť. Starostlivo tekvicu, brokolicu alebo pór umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

 At first, we have to choose which vegetable we are going to make this soup out of. Take pumpkin/broccoli/leeks and thoroughly clean it and afterwards cut it into small pieces.






Pokrájame si i cibuľu. Keďže polievku na konci pomixujeme, kúsky cibule môžu byť aj väčšie.

 Take and chop the onion (since we are going to mix the soup at the end, the onion pieces can be a little bit bigger).




Cibuľu s olejom (maslom) si necháme zohriať v hrnci až kým nie je cibuľa opražená do sklovita.

Then take the onion with oil (butter) and let them warm up in a pot until the onion fries.



Ošúpeme si 3 zemiaky a nakrájame ich na malé kocky. Kúsky zeleniny vložíme spolu s kúskami zemiakov do hrnca. 

Peel and cut the 3 potatoes into small cubes. Vegetable pieces put together with pieces of potatoes and put it into the pot.



Zalejeme vodou, aby sa nám všetko do nej skrylo. Dochutíme soľou. Varíme až kým nám všetky suroviny nezmäknú.

Then add water (everything has to be submerged in water). Season with salt. Cook it until all the ingredients are tender.



Horúci hrniec položíme na drevenú dosku mimo sporák a ručným mixérom rozmixujeme celú polievku.

Put hot pot on a wooden board out of the stove and with a hand mixer blend together the whole soup.



Vlejeme do nej aj smotanu a ak potrebujeme tak dochutíme podľa vlastnej chuti. Všetko ešte trošku povaríme.

 Pour the cooking cream into it and season it if needed. Afterwards we cook everything a little.


Polievku môžeme podávať s kúpenými krutónmi alebo po domácky opečenými kúskami chlebíka.

The soup can be offered with croutons or home-baked bread pieces.


Dobrú chuť!

Enjoy your meal!